LIGHT IS FREE

15 februarie 2018

MAMA (Fragment 2)

. . .
Eduard e și el una din statuetele de sticlă, ne-fragil (crede), are foarte mulți bani și paharul lui e mereu cam preaplin. Dar, cu toate astea, e imobil, nu poate pleca, știe, o, cât de bine știe. Urmează cândva, când surprizele se vor sparge și pentru el, judecata aspră a celui aspru, așa i-au spus. Dar cine? Când? Acum, așa, deodată? Paharul cade pe pardoseala camerei. Dreptatea mult așteptată se frânge în culori și odată cu el lichidul își pierde magia. „La naiba, nu pot!”, rostește Eduard. Știe că niciun pahar spart nu mai poate fi reumplut, cu atât mai mult când e realcătuit din cioburile lui personale, oricât de grijuliu le-ar strânge pe toate. „Paharul ăsta, un cadavru cusut la loc după autopsie”, simte. Ecranul reflectă pe zidul alb culori de curcubeu adevărat, fără sunet, e mai bine așa, printre miliardele de cuvinte rostite chiar și la televizor. Cuvintele-imagini se scurg pe perete, unde cuvintele-păsări nu cântă, ci aleargă peste ape cenușii, fără valuri, singure, despărțite, stol dezbinat. Rătăcind, peste cioburi de fraze în vânt, de asta e mult mai bogată în virtuți liniștea, adică nu, tăcerea, nu e totuna, desigur. Doar fâlfâitul aripilor, acolo, în înalt. Prea multe cuvinte, un ocean fără fund. Prea multe glasuri care nu tac niciodată, prea multe voci fără tăcere. Oceanul e veșnic neliniștit, din străfunduri până la suprafața-i ridată. (Desire pas... Ca va te briser le coeur. Mais tu dois chercher, encore et encore. Soit-il que tu trouve…) Poate că nu sunt decât o biată maimuță care imită (oare de ce?) viața celor bogați. Dar nu am nici cea mai mică îndoială, dimpotrivă, am siguranța jumătății lipsă, misterioase, a ceea ce numim cu toții, și eu, soartă. Să cred? Da, trebuie să cred. Sunt forțat să cred până la a fi sigur, până la certitudine, până la realitatea palpabilă. Să fiu sigur că privesc, cu ochii mei, în ochii orbi ai destinului, că astfel pot afla totul, căutând, căutând fără încetare, numărul necunoscut al secundelor lipsă din viața mea. Ar putea fi un număr nesfârșit, ar putea fi infinitul, dar știu că acolo ne vom putea întâlni, în locul unde se întâlnesc doar dreptele paralele.
„Nu”, spune bătrânul. „Doi orbi sunt mai puternici decât unul singur când sunt împreună. Orga cosmosului se aude pentru ei mult mai spațial, mai sferic, la fel cum văd ne-orbii. Sau li se pare că văd. Curcubeul lor, împreună, este alb-negru; ziua e negru, noaptea e alb.” Îi vorbește în catedrală, la slujba pe care Eduard, dintr-un ciudat impuls de duminică, s-a dus să o asculte. Îl aude vorbind, a crezut mai întâi că se roagă. Simte că bătrânul e mult mai bătrân, nu știe dacă doar el îl vede astfel, că se află poate la vârsta pașnicei senilități, când toate amintirile i se schimbă și i se transformă într-un mod straniu, la vârsta când, uneori, nici nu mai recunoaște oamenii sau îi confundă cu alții. Dar e lângă el, alături și îi este cumva cunoscut, străin sau nu și îi vorbește în șoaptă. Simte că numai bătrânul - nu cei mulți  și apropiați, care-l însingurează  din ce în ce mai mult prin prezența lor colectivă, doar e un om bogat - vede, cu ochii lui pătrunzători, în ciuda vârstei, umbra care-i schimbase norocul într-o nefericire nerostită, în același fel cum doar el vedea umbra albă care-i stătuse tot timpul alături în fotografia păstrată atâția ani. Oare bătrânul ăsta ar fi putut fi tatăl, pierdut de atunci? Fotograful? Simțea asta cât se poate de limpede. Oare ăsta e motivul atracției dintre noi doi, al pasului nostru unul către celălalt? Întreabă, iar și iar, în ecoul răsunător al catedralei. Cui altcuiva i-ar fi povestit omul acesta despre gemeni, despre salonul fotografic distrus, ruinat de bombardament, despre rătăcirile care au urmat și despre soția lui, care, de atunci, încetase cu desăvârșire să mai vorbească? Suflete chinuite, familii rătăcite, vieți, existențe pierdute total, definitiv, în zbaterile cumplite ale unui singur cuvânt: războiul.
Poate că pentru asta beau. Pentru a uita această luciditate care îmi stă în cale, ca o perdea de ceață, de gânduri obsesive. Ceața amintirii. O perdea ce poartă pe vălul ei mișcător, țesut în fire care se realcătuiesc fără încetare sub privirile mele, semnele unui scris magic, de neînțeles, pe care credeam că doar ochii împăienjeniți de alcool le pot descifra. Să bem, prietene arhitect, să bem pentru reședința luxoasă, pentru necunoscutul zidit în profilul gardului care o va apăra! Să bem acum, înainte de invazia familiilor vecine, mai cu seamă a celor cu fete de măritat!
. . .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu